Με τον όρο παιδική κακοποίηση δεν αναφερόμαστε μόνο στον ξυλοδαρμό και στην σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων, αλλά αναφερόμαστε και στην ψυχολογική – συναισθηματική κακοποίηση μέσω του εκφοβισμού, αλλά και στην παραμέληση αρκετών παιδιών από την οικογένεια τους, όχι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά λόγω του εθισμού των γονέων στα ναρκωτικά ή στο αλκοόλ.
Τα τελευταία δέκα χρόνια οι ευρωπαϊκές τηλεφωνικές γραμμές έχουν δεχθεί περισσότερα από 3 εκατομμύρια κλήσεις που αφορούν περιστατικά σεξουαλικής (57%), συναισθηματικής (46%) κακοποίησης, βίας (36%) και παραμέλησης (80%) με κύριους υπαίτιους τους ίδιους τους γονείς. Τις περισσότερες κλήσεις, από το 2003 μέχρι και σήμερα έχει δεχθεί η γερμανική τηλεφωνική γραμμή «Nummer gegen Kummer» (9.690.249 κλήσεις) και τις λιγότερες η πορτογαλική γραμμή «Instituto de Apoio a Granca» (27.787 κλήσεις). Την ίδια χρονική περίοδο η γραμμή βοήθειας του Χαμόγελου έχει δεχθεί 2.513.632 κλήσεις.
 

text

Μορφές παιδικής κακομεταχείρισης 

1. Παραμέληση υπάρχει όταν οι γονείς δεν παρέχουν την αναγκαία φροντίδα για την ασφάλεια και υγιή ανάπτυξη των παιδιών, είτε σκόπιμα είτε άθελά τους, τα παιδιά υφίστανται παραμέληση.
2. Βία στο ζευγάρι