Δεν είναι μυστικό ότι οι γιατροί συχνά εργάζονται με βάρδιες περισσότερο από 24 ώρες, χωρίς χρόνο για να ξεκουραστούν ή να τραφούν ικανοποιητικά. Δεν είναι μυστικό επίσης ότι πολλοί εν ενεργεία γιατροί και φοιτητές ιατρικής είναι επιφορτισμένοι με εξαντλητικό φόρτο εργασίας και πολύ συχνά κατηγορούν τον εαυτό τους, όταν κάτι πάει στραβά ή να απογοητεύονται σε μια εργασία που οι συνθήκες και οι πρακτικές της αλλάζουν ραγδαία.

Και για πολλούς στην ιατρική κοινότητα, υπάρχει ένα άλλο πράγμα που δεν είναι μυστικό. Οι γιατροί κατέχουν υψηλό ποσοστό αυτοκτονιών.

Η Pamela Wible, γιατρός στο Γιουτζίν, Όρεγκον, δημοσίευσε ένα βιβλίο για την ιατρική και την ψυχολογία τον περασμένο μήνα, που αμέσως έγινε top best-seller της Amazon. Ήταν ένα βιβλίο επιστολών αυτοκτονίας από τους γιατρούς και φοιτητές ιατρικής. Και πολλοί από τους αγοραστές του βιβλίου, είναι γιατροί.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 1996, οι γιατροί έχουν περισσότερο από διπλάσιες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν από τον υπόλοιπο πληθυσμό και οι γυναίκες γιατροί έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες. Σε νεώτερη μελέτη του 2005 βρέθηκαν παρόμοια αποτελέσματα. Δεν είναι λοιπόν ένα νέο φαινόμενο, αλλά πλέον οι επαγγελματίες της υγείας μιλούν πιο άνετα για αυτό.

Στο συνέδριο TEDMED του 2015 στο Παλμ Σπρινγκς τον περασμένο Νοέμβριο, η κ. Wible μίλησε για τις αυτοκτονίες στην ιατρική κοινότητα σε ένα ακροατήριο με εξέχοντες εμπειρογνώμονες της υγειονομικής περίθαλψης. Είπε στους παρευρισκόμενους κάτι εκπληκτικό: ότι περίπου 1 εκατομμύριο Αμερικανοί χάνουν κάθε χρόνο τους ιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδας τους λόγω αυτοκτονίας. Η Wible ανέφερε συγκεκριμένα ότι σύμφωνα με τα στοιχεία περίπου 400 γιατροί αυτοκτονούν ετησίως. Κάθε ένας από αυτούς, εάν εργάζεται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, είναι υπεύθυνος για περίπου 2.300 ασθενείς – αυτό ισούται με 920.000 ανθρώπους το χρόνο.

Ενοχοποιούνται δύο διαφορετικά φαινόμενα για το υψηλό ποσοστό αυτοκτονιών μεταξύ των γιατρών: Η ιατρική ευθύνη που συνεχίζεται και εκτός του εργασιακού ωραρίου και συχνά οδηγεί σε κακή ιατρική φροντίδα για τους ασθενείς λόγω εξουθένωσης και η απροθυμία των γιατρών να ζητήσουν την βοήθεια των συναδέλφων τους της ψυχικής υγείας.

Η Wible πιστεύει ότι το ποσοστό αυτοκτονιών μεταξύ των γιατρών είναι ακόμη υψηλότερο από αυτά που επισήμως ανακοινώνονται. «Συνειδητοποίησα υπήρξε μια “επιδημία αυτοκτονιών”, όταν πήγα στο τρίτο κατά σειρά μνημόσυνο συναδέλφου που αυτοκτόνησε μέσα σε ένα μόλις ενάμιση χρόνο. Κορυφαίος Παιδίατρος αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι». Το 2012, η Wible ξεκίνησε μια ιστοσελίδα για θέματα ψυχικής υγείας μεταξύ των επαγγελματιών Υγείας. Τα γράμματα αυτοκτονίας αποτελούν τον πυρήνα του νέου βιβλίου της.

Ένας άτυπος κώδικας σιωπής

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα μείναι το γεγονός ότι οι επαγγελματίες υγείας έχουν επίγνωση για το υπερβολικά υψηλό ποσοστό αυτοκτονιών των συναδέλφων τους. Οι Robert P. Bright και Lois Krahn της Mayo Clinic συνοψίζουν το πρόβλημα ως εξής:

«Οι γιατροί έχουν ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών από το γενικό πληθυσμό, αλλά είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν θεραπεία λόγω των φόβων χάσουν τις επαγγελματικές άδειές τους (που σημαίνει και απώλεια $ 350.000 που απαιτήθκαν για την εκπαίδευσή τους) ή να χάσουν τους ασθενείς τους και έτσι δεν αναζητούν ψυχιατρική θεραπεία, ή απλά συχνά προφασίζονται ότι δεν έχουν το χρόνο να αναζητήσουν θεραπεία λόγω του φόρτου εργασίας τους. Ορισμένα χαρακτηριστικά είναι κοινά για τους ιατρούς και φοιτητές ιατρικής, όπως η τελειομανία και μια τάση προς την αυτοκριτική, που είναι δυνατόν να οδηγήσει επίσης σε αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας.»

Μια κρίση που επηρεάζει τους πάντες

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στα τέλη του περασμένου έτους στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, ένα εντυπωσιακό 29% των νέων ιατρών διεξάγει αγώνα με την κατάθλιψη. Οι συντάκτες της μελέτης αναφέρουν επίσης τις αιτίες που κυμαίνονται από το φόρτο εργασίας, την στέρηση ύπνου, αλλά και σε ένα πολιτισμικό υπόβαθρο που στιγματίζει τη θεραπεία της ψυχικής νόσου και την αναζήτηση βοήθειας ειδικού ψυχικής υγείας.

Αυτό επηρεάζει όλους, λέει η Wible. Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις. Η Wible καλεί για μια αναμόρφωση του τρόπου που οι γιατροί μιλούν για τη δική τους ψυχική υγεία. Μια παράμετρος αυτού είναι η μεγαλύτερη κατανόηση από το ιατρικό κατεστημένο για το υψηλό ποσοστό της κατάθλιψης μεταξύ των γιατρών. Μια άλλη παράμετρος είναι η δημιουργία επιλογών για τους γιατρούς και φοιτητές ιατρικής, που έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας και που δεν θα λειτουργεί ως στίγμα για τη σταδιοδρομία τους.

Πηγή: https://www.fastcompany.com/3056015/the-hidden-epidemic-of-doctor-suicides

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Pin It on Pinterest

Share This