Η χρήση ψυχιατρικών και άλλων συνταγογραφημένων φαρμάκων, καθώς και ναρκωτικών αυξήθηκαν δραματικά στην Αθήνα της κρίσης, όπως αποκαλύπτουν μετρήσεις στα αστικά λύματα της πρωτεύουσας.

Μελέτη που υπογράφει ο Νικόλαος Θωμαΐδης από το πανεπιστήμιο Αθηνών αναδεικνύει το κόστος της κρίσης στην ψυχική υγεία των πολιτών της χώρας, καθώς οι μετρήσεις του δείχνουν αύξηση της χρήσης αντιψυχωτικών και αντικαταθλιπτικών φαρμάκων από το 2010.
Παλαιότερες μετρήσεις στα λύματα της πρωτεύουσας έχουν καταγράψει τη χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών μετά από μουσικά φεστιβάλ ή τριήμερα. Ο κ. Θωμαΐδης, όπως αναφέρει το περιοδικό Chemical and Engineering News, αποφάσισε να εφαρμόσει αυτή τη μεθοδολογία όταν υπογράφτηκε το πρώτο μνημόνιο διάσωσης της Ελλάδας το 2012.
«Σκέφτηκα ότι η έρευνα θα δώσει μια μέτρηση, σε πραγματικό χρόνο, όλων όσων συνέβαιναν στην κοινωνία» δήλωσε ο ίδιος στο περιοδικό. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, η κατάσταση αλλάζει κάθε χρόνο.
Ο κ. Θωμαΐδης και η ομάδα του περισυνέλεξαν δείγματα νερού από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού της Αθήνας από το 2010 έως το 2014. Τα πρώτα δείγματα συγκεντρώθηκαν μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου και τα υπόλοιπα σε διάστημα μιας εβδομάδας την ίδια εποχή κάθε έτους. Με τη βοήθεια της μεθόδου υγρής χρωματογραφίας και της φασματομετρίας μάζας για να μετρήσουν τα επίπεδα 148 διαφορετικών φαρμάκων, ναρκωτικών και των μεταβολιτών τους.
Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι αποκαλυπτικά… Μέσα σε μια τετραετία, η χρήση αντιψυχωτικών αυξήθηκε κατά 35 φορές, των αγχολυτικών κατά 19 φορές και των αντικαταθλιπτικών κατά 11 φορές.
Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι διπλασιάστηκε και η χρήση των παράνομων αμφεταμινών. Σημαντικές αυξήσεις καταγράφτηκαν και στη χρήση φαρμάκων για το γαστρικό έλκος, την υπέρταση και την επιληψία.
Αντίθετα, η χρήση αντιβιοτικών αλλά και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών μειώθηκε, κάτι που ενδεχομένως να σχετίζεται με τις περικοπές στην υγεία.
«Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι η γενική υγεία των Ελλήνων πολιτών χειροτέρεψε αυτή την περίοδο, ιδιαίτερα η ψυχική υγεία τους» ανέφερε ο κ. Θωμαΐδης, που εικάζει ότι η οικονομική κρίση έπληξε περισσότερο τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων και λιγότερο αυτούς που ζουν στην περιφέρεια.
Ο Κέβιν Τόμας του Νορβηγικού Ινστιτούτου Ερευνών Νερού δήλωσε στο περιοδικό ότι η σύνδεση λυμάτων με κοινωνικά γεγονότα είναι μια χρήσιμη αλλά ακόμη νέα προσέγγιση. Μάλιστα, τονίζει ότι οι έρευνες που βασίζονται στα λύματα δεν έχουν ακόμα χρησιμοποιηθεί για να εξεταστεί η αντίδραση μιας κοινότητας σε μια ταχεία αλλαγή της κοινωνίας αλλά θα ήταν συναρπαστικές τέτοιες νέες μελέτες.


Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν αφορούν την περίοδο 2010-2014 και σύμφωνα με αυτά καταγράφηκαν μεγάλες αυξήσεις σε αντιψυχωσικά, αντικαταθλιπτικά και ηρεμιστικά φάρμακα, καθώς επίσης και σε ουσίες για την καταπολέμηση της υπέρτασης, του έλκους και της επιληψίας.

Οι ερευνητές συνέλεξαν τα πρώτα δείγματα νερού από την Ψυττάλεια μετά την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου και έκτοτε την ίδια εβδομάδα κάθε έτους προχωρούσαν σε επανασυλλογή δειγμάτων.

 Ο μήνας που επελέγη γι’ αυτό ήταν η περίοδος μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου, ώστε να μην υπάρχουν σημαντικές γιορτές που να επηρεάζουν τις συγκεντρώσεις ναρκωτικών και να συνεχίζονται οι ιώσεις ώστε να υπάρχει μια σταθερή κατανάλωση αντιβιοτικών από την οποία να προκύπτει εικόνα για τη χρήση τους.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Θωμαΐδης με την ερευνητική του ομάδα
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Θωμαΐδης με την ερευνητική του ομάδα

Από την ανάλυση των δειγμάτων για 148 ουσίες και τους μεταβολίτες τους προέκυψε ότι στο διάστημα της έρευνας η χρήση:

• Των αντιψυχωσικών φαρμάκων αυξήθηκε κατά 35 φορές.

• Των αγχολυτικών κατά 19 φορές.

• Των αντικαταθλιπτικών κατά 11 φορές.

Σημαντικά αυξημένη ήταν και η κατανάλωση αντιυπερτασικών φαρμάκων κατά τη διάρκεια της πενταετίας της έρευνας.

Παράνομες ουσίες
Σε ό,τι αφορά τις παράνομες ουσίες και τα ναρκωτικά, όπως προκύπτει από τα ευρήματα, διπλασιάστηκε η χρήση μεθαμφεταμινών, ενώ μεγάλη ήταν και η αύξηση στο Ecstasy, με τη χρήση του να εμφανίζεται έως και 10 φορές μεγαλύτερη τα Σαββατοκύριακα συγκριτικά με τις καθημερινές. Αυξημένη το 2014 ήταν και η χρήση κοκαΐνης και ηρωίνης, αν και η αναγωγή στον πληθυσμό δείχνει ότι το ποσοστό που έκανε χρήση κοκαΐνης εκείνη την περίοδο παρέμενε σχεδόν αμετάβλητο έως το 2012, ενώ εμφάνισε μικρή αύξηση το 2013 και το 2014.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι ερευνητές σημειώνουν ότι στην Αθήνα το 2014 καταναλώθηκαν 4,8 κιλά κοκαΐνης την εβδομάδα (αν και τα προηγούμενα χρόνια ήταν σχεδόν σταθερή στα 3,3 κιλά), 9 κιλά ηρωίνης και 265 κιλά κάνναβης. Ωστόσο οι ερευνητές δεν χαρακτηρίζουν σημαντική την αύξηση της κάνναβης από τα 212 κιλά την εβδομάδα το 2011, σημειώνοντας πως η χρήση του στοιχείου αυτού ενέχει αρκετή αβεβαιότητα και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

 
Η κρίση μάς έριξε στα ψυχοφάρμακα

«Οπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, καθώς η έρευνα συνεχίζεται ακόμα, το 2014 ήταν η χειρότερη χρονιά», εξηγεί στο «Εθνος» ο κ. Θωμαΐδης. Και συνεχίζει: «Κύριο συμπέρασμα είναι ότι η κρίση είχε σοβαρό και άμεσο αντίκτυπο στην υγεία των Αθηναίων. Συσχετίσαμε τα ευρήματα με τη μείωση του ΑΕΠ και την αύξηση της ανεργίας και εμμέσως μπορούμε να μιλήσουμε για επιδείνωση της υγείας, κυρίως της ψυχικής, των κατοίκων του Λεκανοπεδίου».

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, τα ευρήματα κατέδειξαν μείωση στην κατανάλωση αντιβιοτικών (δύο φορές κάτω στην πενταετία), κάτι το οποίο εκτιμάται ότι οφείλεται αφενός στη μείωση των δαπανών για την υγεία σε συνδυασμό με την ενημέρωση για την κατάχρηση αυτών των σκευασμάτων.

Η συλλογή δειγμάτων συνεχίστηκε και τα έτη 2015 και 2016, με τα ευρήματα της περσινής χρονιάς να εμφανίζουν μια τάση σταθεροποίησης, καθώς φαίνεται ότι ανακόπηκε η αυξητική τάση στη χρήση φαρμάκων για ψυχιατρικές διαταραχές.

Σύμφωνα και με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την υγεία των Ελλήνων το 2014:

• Το 47,4% των Ελλήνων έχουν πάρει κάποιο φάρμακο με συνταγή τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

• Το 49,7% του ενήλικου πληθυσμού έχει κάποια χρόνια πάθηση (αύξηση κατά 25,5% σε σχέση με το 2009).

• Το 4,7% του ενήλικου πληθυσμού έχει κατάθλιψη (αύξηση 80,8% σε σχέση με το 2009). Το 33% είναι άνδρες και το 67% γυναίκες.

• Το 7,6% του ενήλικου πληθυσμού έχει αγχώδεις διαταραχές.

Πηγή: https://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/h_krisi_mas_erikse_sta_psyxofarmaka-64506468/

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Pin It on Pinterest

Share This