Διαταχές στην πρόσληψη τροφής

Οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής (ΔΠΤ) είναι συμπεριφορικά σύνδρομα με σημαντική σωματική και ψυχοκοινωνική νοσηρότητα και σημαντική θνητότητα. Προσβάλλουν ιδιαίτερα έφηβες και νεαρές γυναίκες και είναι σπανιότατες στους άρρενες. Τις τελευταίες δεκαετίες οι ΔΠΤ έχουν ελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στο κοινό. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δίνουν μεγάλη δημοσιότητα επ΄ ευκαιρία περιπτώσεων σε διασημότητες ή με θανατηφόρο κατάληξη. Ένας ακόμη λόγος είναι η διαφαινόμενη αύξηση στην συχνότητα της εμφάνισής τους, ιδιαίτερα στις δυτικοποιημένες κοινωνίες, με την προβαλλόμενη έμφαση στην λεπτότητα σώματος για τις γυναίκες. Οι ΔΠΤ σήμερα ταξινομούνται σε 3 κύριες κατηγορίες: Ψυχογενής Ανορεξία (ΨΑ), Ψυχογενής Βουλιμία (ΨΒ) και Άτυπη Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής

Ακόυστε την συνέντευξη που δίνει η 28χρονη Μαρία που δίνει αγώνα για να αντιμετωπίσει την νευρική ανορεξία. Η Μαρία από τα Ιωάννινα, εδώ και 15 χρόνια βρίσκεται ανάμεσα στην ζωή και το θάνατο. Ακούστε πώς από παχύσαρκη έφηβη που ζύγιζε 80 κιλά, έγινε πρωταθλήτρια του στίβου χάνοντας 20 κιλά σε 2 χρόνια και τελικά κατέληξε στα 31 κιλά. Η Μαρία ακολουθεί θεραπευτική αγωγή και παρακολούθηση από ειδικούς.

Το συγκεκριμένο τεστ, ΔΕΝ θέτει διάγνωση και ΔΕΝ μπορεί να υποκαταστήσει την πλήρη κλινική εξέταση από ψυχίατρο. Αν υποψιάζεστε ότι έχετε κάποιο πρόβλημα, μόνο ο εξειδικευμένος επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να αποφανθεί σχετικά.

Οδηγίες: Συμπληρώνετε όλες τις απαντήσεις και αξιολογείτε τα αποτελέσματα πατώντας το "score".


1 ) Αφότου φάω, νιώθω πολύ άσχημα για τον εαυτό μου.
  Ναι
Όχι

2 ) Μερικές φορές προκαλώ εμετό, μετά το φαγητό.
  Ναι
Όχι

3 ) Χρησιμοποιώ φάρμακα για την δυσκοιλιότητα (ηπακτικά) ή διουρητικά για να χάσω βάρος.
  Ναι
Όχι

4 ) Κρύβω τροφές και τις καταναλώνω μυστικά.
  Ναι
Όχι

5 ) Έχω διαταραχές στην περίοδο μου.
  Ναι
Όχι

6 ) Φορώ ρηχτά ρούχα, για να κρύψω την φιγούρα του σώματος μου.
  Ναι
Όχι

7 ) Έχω ένα συνεχή φόβο ότι παίρνω βάρος.
  Ναι
Όχι

8 ) Αποφεύγω συστηματικά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, διότι θα παχύνω.
  Ναι
Όχι

9 ) Συχνά σχολιάζω το πάχος μου.
  Ναι
Όχι

10 ) Αποφεύγω να τρώω μπροστά στους φίλους και την οικογένεια μου.
  Ναι
Όχι

11 ) Μετρώ τις θερμίδες των τροφών.
  Ναι
Όχι

12 ) Η διάθεση μου είναι ευμετάβλητη.
  Ναι
Όχι